test

Ambulant begeleiding in Rotterdam en omstreken

5 tips om op te letten als je begeleid of beschermd gaat wonen

Zelfstandig willen gaan wonen in Rotterdam is een fantastisch avontuur. Helaas is dit soms niet persé mogelijk is voor iedereen. Er komt namelijk veel bij kijken als je zelfstandig gaat wonen. Voor deze mensen is ambulante begeleiding opgezet. Wanneer iemand ambulante begeleiding krijgt woont deze persoon begeleid of beschermd. Begeleid wonen is een vorm van wonen waarbij de inwonende dagelijkse begeleiding krijgt op allerlei gebieden: dagbesteding, financiën, sociaal functioneren etc. Wanneer iemand beschermd woont krijgt deze persoon extra hulp aangeboden voor de mentale en/of fysieke gezondheid.  

Er zijn allerlei obstakels die waar iedereen tegenaan loopt wanneer iemand op zichzelf gaat wonen, of er nou begeleiding bij betrokken is of niet. Begeleiding of niet, zelfstandig wonen is een grote opgave. Het kan een grote stap zijn. Vandaag neemt Zorg Zorgt jou graag mee door de 5 belangrijkste dingen waar jij op moet letten zodra jij begeleid of beschermd gaat wonen.

TIP 1: Kies jouw nieuwe woning zorgvuldig

Rotterdam is een van de mooiste maar ook grootste steden uit Nederland. Hierdoor kan het lastig zijn om een keuze te maken waar je zou willen wonen. Door heel Nederland is er redelijk wat aanbod betreffend begeleid of beschermd wonen. Rotterdam is daar geen uitzondering bij. Er zijn altijd een aantal factoren waar je naar zou moeten kijken als je een beslissing maakt over waar je zou willen wonen. 

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om een woning te kiezen die bij jou past. De woning, huisgenoten, begeleiding etc. zijn belangrijke factoren om op te letten zodra je gaat kijken naar een nieuwe woning. Zorg ervoor dat je het gevoel hebt dat jij past bij de omgeving en dat jij je thuis voelt. Begeleid wonen in een omgeving waar jij je veilig en thuis in voelt is misschien wel het belangrijkste wat er is. Doordat jij je op je gemakt voelt in je eigen omgeving zullen veel andere factoren ook veel gemakkelijker verlopen. 

Daarnaast is de werkelijk omgeving ook een factor die jij in je keuze mee moet nemen. Rotterdam is een mooie stad met veel diverse locaties. Echter heeft iedereen natuurlijk zijn voorkeuren over welke omgeving het beste is. Dit kan afhangen van een bepaalde buurt, een omgeving waarin je al bekend bent, of je graag in het centrum woont of liever erbuiten etc. 

Begeleid of beschermd gaan wonen is een grote stap. Door in dit avontuur te stappen in een omgeving waarin jij je veilig en comfortabel voelt, zal alles een stuk gemakkelijker en vooral ook leuker maken.

 

TIP 2: Dagbesteding en planning

Eenmaal aangekomen bij je nieuwe woning zijn er duizenden dingen die nieuw en ontdekt kunnen worden. Je krijgt in een keer nieuwe verantwoordelijkheden en je kan voor een groot gedeelte je eigen tijd gaan indelen. In sommige gevallen kan dat moeilijker zijn dan het lijkt. Simpele dingen zoals beslissen wanneer jij boodschappen gaat doen of gaat schoonmaken kunnen soms toch lastig te verwerkelijken zijn. 

Een van de meest voorkomende redenen waarom zulke dingen soms lastig uit te voeren zijn is uitstelgedrag. Iedereen kan denk ik eerlijk naar zichzelf zijn en zeggen dat ze ooit wel eens iets uitgesteld hebben. Daar is ook helemaal niks mis mee! Het belangrijkste is dat je zelf kan inzien wanneer het wel gedaan moet worden en het dan ook doen. 

Als we een simpel voorbeeld nemen: jouw kamer opruimen. Wanneer jij begeleid gaat wonen krijg je ook af en toe visite. Nu is het aan jou om ervoor te zorgen dat jouw kamer schoon is wanneer visite op bezoek komt. Het is natuurlijk niet fijn als er mensen op bezoek komen die in een rommelige kamer langs moeten komen. 

Nu is het aan jou om de keuze te maken wanneer jij dit gaat doen, zolang het maar op tijd is voor wanneer de visite komt. Dit lijkt een simpele opdracht maar doordat er soms meerdere activiteiten of taken op een dag moeten gebeuren, kan het lastig zijn om een goede planning te maken en het uit te voeren. 

Door een goede planning en structuur te creëren ben jij jezelf altijd een stap voor. Er kan een planning gemaakt worden op een uitgebreide manier, bijvoorbeeld door een hele weekplanning te creëren. Het kan ook op een iets eenvoudigere manier door bijvoorbeeld alleen een dag planning te maken. Wanneer jij elke ochtend op staat en voor jezelf de dag uit plant creëer jij structuur. Zo kan jij bepaalde taken en activiteiten inplannen op bepaalde dagdelen en zo weet jij zeker dat jij alles gedaan krijgt wat er moet gebeuren! 

TIP 3: Hobby’s & Sport

Nu jij meer tijd voor jezelf hebt is het ook belangrijk om bezig te blijven! Een goede weekbesteding bestaat niet uit maar één ding. Eenzaamheid en verveling is namelijk veelvoorkomend bij zelfstandig wonen. Het kan betekenen dat je in een keer veel op jezelf bent. Soms is het lastig om al die nieuwe vrije tijd op een nuttige en positieve manier te gebruiken. 

Het is daarom zeer aan te raden om een nieuwe hobby of sport te beginnen. Een hobby of sport geeft automatisch invulling van je tijd met iets wat je leuk vindt om te doen. Daarnaast kan het ook een leuke manier zijn om nieuwe mensen te leren kennen. Door je passie te delen met mensen die je kent, of misschien niet kent, is een geweldige manier om van start te gaan en nieuwe vrienden te maken. Je hebt namelijk altijd al één ding gemeen! 

Bij een sport is het vaker zo dat je bij een vereniging kan aansluiten waar je deze sport dan gaat uitoefenen. Een vereniging is ook een mooie plek om nieuwe mensen te leren kennen maar ook om je vrije tijd bij te besteden. Het voordeel van sporten is dat naast het een leuke activiteit is, het ook een gezonde activiteit is. Fysieke en mentale gezondheid gaat er vrijwel altijd op vooruit als er gesport wordt. 

TIP 4: Financiën goed bijhouden

Een andere factor waar mensen vaak tegenaan lopen is geld. Geld beheren is een van de lastigste dingen in de wereld. Hoe zorg je er nou precies voor dat je minder uitgeeft dan wat je binnen krijgt? Dat je heel de maand goed door komt en niet in de laatste week zonder geld komt te zitten? 

Om te beginnen start dit allemaal weer met een goede planning. Weten wat je binnen krijgt en weten wat je vaste lasten zijn die je zeker moet betalen is het belangrijkste. Zodra je dit duidelijk hebt kan je vervolgens het geld wat over is gaan verdelen over dingen die eventueel wilt kopen of als je zelf wilt sparen. Het belangrijkste doel is dat jij voor jezelf een plan kan maken waarin jij op het einde van de maand geld over hebt, en niet geld tekortkomt.

Daarnaast kan het ook handig zijn om jouw financiën bij te houden. Door elke maand een overzicht te maken waaraan jij je geld aan uitgegeven hebt kan je beter zien waar jij eventueel ook op kan besparen. Dit is een simpele manier om erachter te komen dat je misschien te veel geld aan dingen uitgeeft die niet persé noodzakelijk zijn.

TIP 5: Gezond Functioneren

Last but not least is een belangrijk streven die wij bij Zorg Zorgt aan iedereen meegeven en dat is: gezond functioneren. Dit kan je op twee manieren interpreteren. Ten eerste is het belangrijk om op je lichaam te passen. Je krijgt maar één lichaam en daar moet je het mee doen. Gezond eten en beweging zijn twee belangrijke dingen die je lichaam nodig heeft. Wanneer je begeleid gaat wonen kan je soms vergeten hoe belangrijk deze factoren zijn. De begeleiding zal altijd jou hierbij proberen te helpen, alleen de eerste verantwoordelijkheid komt altijd bij jezelf terecht. 

Het is dus belangrijk voor jezelf om er op te letten dat jij je lichaam fysiek gezond houdt. 

Ten tweede is mentale gezondheid ook een hele belangrijke factor. Mentale gezondheid is een factor die voor iedereen belangrijk is, zeker in tijden zoals nu. Door veel binnen te zitten kan dat soms extra druk uitvoeren op je mentale gezondheid. Door mentaal gezond te blijven zal de rest vanzelf volgen.

Onze tip is proberen bezig te blijven. Gebruik onze andere tips zoals een nieuwe hobby of sport te beginnen. Probeer nieuwe mensen te ontmoeten die hetzelfde doorgaan en probeer mentaal actief te blijven. Zolang je doelen hebt om naar toe te streven zal dit een positief effect hebben op je mentale gezondheid. 

Wat wij vooral ook willen meegeven is zodra dit niet lukt, het oké is om hulp te vragen. Begeleiders en andere specialisten staan altijd klaar voor jou om te helpen op dit gebied. Mentale gezondheid is een serieus onderwerp en ben niet bang om naar voren te stappen en hulp te vragen. 

Zorg Zorgt staat altijd klaar voor jou betreffend begeleid of beschermd wonen en biedt de beste ambulante begeleiding. Wil jij meer informatie over ons aanbod? Neem dan contact op met ons!