Wanneer het niet mogelijk is om zonder begeleiding thuis te wonen kunnen ambulant of beschermd wonen een goede en langdurige oplossing bieden. Maar wat is dat nou, ambulant of beschermd wonen? En wat is het verschil tussen ambulant en beschermd wonen? In deze gids over ambulant of beschermd wonen in Breda leggen we haarfijn uit wat deze begrippen inhouden en geven wij jou enkele tips om de stap naar ambulant of beschermd wonen zo vlot mogelijk te zetten.
Wat is ambulant wonen?
Wanneer je kiest voor ambulant wonen kan je zelfstandig alleen wonen terwijl je enkele uren per dag of per week ondersteuning krijgt van een ambulante medewerker. Deze ambulante medewerker bekijkt dan samen met jou of alles naar plan verloopt en geeft je enkele tips, raad of zelfs hulp om jou het zelfstandige leven zo makkelijk mogelijk te maken. Dankzij ambulant wonen kan je makkelijk de teugels van je eigen leven weer in handen nemen en wordt je op een pad naar zelfstandigheid en zelfredzaamheid gezet waardoor bepaalde mensen en jongeren de kans krijgen om later volledig zelfstandig verder te kunnen.
Ambulant wonen wordt ook wel eens woonbegeleiding genoemd en is een zorgvorm die vooral wordt aangeraden voor mensen met psychische of psychosociale problemen. Ook oudere mensen kunnen eventueel gebruik maken van woonbegeleiding indien zij te maken hebben met fysieke of geriatrische problemen.
Wat is beschermd wonen?
Indien je liever in een wooncentrum of woongroep terecht komt waar je 24 uur op 7 terecht kan voor zorg en begeleiding kan je eventueel ook kiezen voor beschermd wonen. Bij beschermd wonen zal je dus niet zelfstandig kunnen wonen maar zal je een eigen kamer of studio toegewezen krijgen in een woongroep waar je iedere dag begeleid wordt in het centrum en daarbuiten. Hulpverleners staan dus altijd paraat op je te helpen en te begeleiden in je dagdagelijkse taken zoals naar de supermarkt gaan.
Beschermd wonen is vooral van toepassing op jongeren en volwassenen die te maken hebben met ernstige vormen van autisme, ADHD of zelfs een lichte verstandelijke achterstand.
Welke begeleiding is er mogelijk?
Wanneer je graag ambulant of beschermd wilt wonen kan je heel wat begeleiding verwachten. Toch is het niet altijd duidelijk welk soort begeleiding er zoal gegeven wordt. Hieronder hebben we alvast een overzicht gegeven van de begeleiding die je krijgt bij ambulant en beschermd wonen in Breda.
- Huisvesting
Of je nu ambulante zorg krijgt of beschermd woont, een eigen stekje is erg belangrijk. Je begeleider zal zijn of haar best doen om jouw kamer, studio of appartement zo aangenaam mogelijk te maken zodat jij je thuis voelt. Daarnaast helpt je begeleider jou ook om je huis proper te houden en om je eigen stek op te ruimen.
- Financien
Ook zal een begeleider je helpen met de financiële kant van het leven. Het betalen van rekeningen kan namelijk heel verwarrend zijn. En wanneer je een rekening niet of te laat betaalt kunnen hier ook erg hoge kosten aan vasthangen. Daarom zal jouw begeleider jou helpen met het regelen van je eigen financiën en het betalen van je rekeningen. Je begeleider zal deze rekeningen eveneens met jou archiveren en in een mapje steken zodat je de rekeningen altijd snel bij de hand hebt.
- Sociaal functioneren
Kennis maken met andere mensen of vriendschappen onderhouden is niet altijd een makkelijk. Jouw begeleider zal jou dan ook in contact brengen met andere mensen die ambulant of beschermd wonen zodat je een sociaal netwerk kan onderhouden. Dit kan gebeuren via speciale events of kleine uitjes naar de stad om een cola of koffie te drinken, of door spelnamiddagen georganiseerd door het zorgcentrum.
- Psychisch functioneren
Wanneer je in een zorgcentrum woont of aan ambulant wonen doet kan het al wel eens voorvallen dat je het even niet meer ziet zitten. Daarom zal jouw begeleider je ook psychisch helpen en doorverwijzen indien mogelijk.
- Lichamelijk functioneren
Verschillende jongeren en volwassenen die aan beschermd wonen of ambulant wonen doen hebben ook lichamelijke klachten. Jouw begeleider zal jou niet enkel helpen met het identificeren van deze klachten, maar kan je ook helpen met het zoeken van een behandeling voor deze klachten of – indien de klachten chronisch zijn, je woonsituatie aan te passen om het jou wat comfortabeler te maken.
- Praktisch functioneren
De praktische dingen in het leven zijn niet altijd even makkelijk te begrijpen of even logisch voor zij die ambulante verzorging ontvangen of beschermd wonen. De begeleider zal dan ook helpen om goede en vooral doordachte beslissingen te maken in het leven.
- Zingeving
Zingeving in het leven is erg belangrijk. Je begeleider zal dan ook samen met jou op zoek gaan naar wat jij belangrijk vindt in het leven en wat jou drijft. Op die manier kunnen er taken en activiteiten opgesteld en georganiseerd worden zodat je weer zin krijgt in het leven!
- Dagbesteding
Tot slot kan jou begeleider je ook helpen met het invullen van je dag. Het is niet altijd even makkelijk om je dag in te vullen met activiteiten – of het nu draait om boodschappen doen of om hobbies. Jouw begeleider kan dan ook samen met jou een takenpakket of een dagschema opstellen zodat je perfect weet wat je die dag zal gaan doen.
3 tips voor ambulant wonen in Breda
Heb jij interesse in ambulant wonen in Breda voor jezelf of een geliefde? Hier zijn alvast 3 tips voor ambulant wonen in breda.
- Kies een begeleider uit waarmee het klikt
Een begeleider is niet zomaar iemand die enkele uren per dag of week komt helpen. Een begeleider is een vriend en vertrouwenspersoon die er voor jou of je geliefde is wanneer het zelfstandig wonen en de plichten die daarbij gepaard gaan even wat teveel worden. Het is dan ook een goed idee om de begeleider enkele keren op voorhand te ontmoeten om zo een begeleider uit te kiezen waarmee het klikt en waarbij jij je goed voelt.
- Onderhoud contact met je buren
Het is erg belangrijk om contact te onderhouden met de buren. Wanneer er wat fout loopt of wanneer je een vraag hebt is het namelijk niet altijd mogelijk om binnen de 10 minuten ene begeleider aan de deur te hebben. Daarnaast is het vragen van hulp aan buren of omwonenden een stap in de goede richting wanneer het op zelfstandigheid en zelfredzaamheid aankomt.
- Pas je huis aan indien nodig
Wanneer je te maken hebt met ziekte of een handicap hebt is het best dat je zo snel mogelijk je huis aanpast zodat je op een goede en makkelijke manier doorheen je huis kan bewegen. Hoewel deze investeringen al wel eens een keertje uitgesteld durven worden is het belangrijk dat jij je goed en vooral veilig voelt in je huis. Pas je huis dan ook zo snel mogelijk aan aan jouw omstandigheden.
3 tips voor beschermd wonen in Breda
Ook wanneer je aan beschermd wonen wil doen in Breda zijn er enkele dingen waar je op moet letten. Hier alvast 3 tips om het beschermd wonen in Breda zo aangenaam mogelijk te maken.
- Studio, woongroep of appartement?
Wanneer je aan beschermd wonen wil gaan doen ga je de keuze krijgen uit een studio, een woongroep of zelfs een appartement. Afhankelijk van je eisen en situatie denk je hier best over na voordat je begint met het contacteren van bedrijven. Er zijn namelijk ondernemingen die enkel woongroepen aanbieden, of ondernemingen die enkel werken met studio’s en appartementen.
- Ontmoet de andere bewoners
Ook is het een goed idee om de andere bewoners even te ontmoeten. De kans is namelijk groot dat je heel wat tijd met deze mensen zal gaan doorbrengen op tripjes naar de supermarkt of tijdens hobbynamiddagen in het weekend. Bezoek desnoods enkele verschillende centra voor beschermd wonen voordat je een keuze maakt waarbij jij je goed voelt.
- Ga na welke filosofie gehanteerd wordt in het zorgcentrum
Wanneer je op zoek bent naar een centrum voor beschermd wonen in Breda heb je de keuze uit een heleboel verschillende centra. Doe dus zeker genoeg onderzoek naar de filosofie van de verschillende centra om zo een centrum uit te kiezen dat het best past bij jouw verwachtingen. Misschien kies je best voor een kleinschalig centrum dat erg persoonlijke begeleiding biedt? Of misschien heeft jouw zoon of dochter meer baat bij een wooncentrum dat gevestigd is in een boerderij? Ga al deze details na voordat je een beslissing neemt.
Conclusie
Het grootste verschil tussen ambulant wonen en beschermd wonen in Breda is de graad van begeleiding. Wanneer je ambulant woont krijg je de begeleider enkele uren per dag of enkele uurtjes per week over de vloer, terwijl je 24/7 toegang hebt tot begeleiding wanneer je aan beschermd wonen doet.
Indien je aan beschermd wonen wil doen in Breda maak je best de keuze of je nou kiest voor een woongroep, een appartement of een studio, en ontmoet je ook best de andere bewoners om te bekijken of het klikt. Tot slot maak je best kennis met de begeleider en de medewerkers van het centrum zelf om zo na te gaan of het wel klikt en of jouw filosofie overeenkomt.
Wanneer je kiest voor ambulant wonen is het erg belangrijk dat je een begeleider toegewezen krijgt waarmee het klikt gezien deze begeleider een groot deel van jouw leven zal beginnen uitmaken. Daarnaast is het ook belangrijk dat je contact onderhoud met de buren om zo je eigen zelfstandigheid en zelfredzaamheid te vergroten, en dat je, indien je met fysieke problemen of beperkingen kampt, je huis zo snel mogelijk aanpast.