test

Begeleid Wonen

Zelfstanding wonen is niet altijd even gemakkelijk. Boodschappen doen, schoonmaken, je eigen financiën bij houden en nog veel wat erbij komt kijken. Of je nou net of al een aantal jaar op jezelf woont, deze problemen komen bij iedereen voor. Maar maak je geen zorgen, Zorg Zorgt voor hulp bij begeleid wonen

Wat zijn nou de meest voorkomende problemen waar de meeste mensen tegenaan lopen bij het zelfstandig wonen

Dagstructuur 
Wanneer jij in de ochtend op staat, wat is het eerste wat jij doet? Dit is voor iedereen verschillend. Elk individu heeft zijn eigen tijden om te ontbijten, te werken, de was te doen, schoon te maken etc. Maar wat werkt het beste in jouw leven? 
Om de hele dag zelf in te vullen met activiteiten die jij wilt doen en activiteiten die je misschien niet wilt doen kan lastig zijn. 

Het begint met uit te zoeken wat jouw prioriteiten zijn voor de dag. Buiten je natuurlijke behoeftes (eten & slapen bijvoorbeeld), wat is het belangrijkste dat je vandaag gaat doen? Vanuit hier kan jij al een ruwe schets maken hoe jouw dag er ongeveer uit gaat zien qua activiteiten.
Vanuit hier kan jij jouw dag een structuur gaan geven. Sommige activiteiten zullen op of voor een bepaalde tijd moeten gebeuren. Boodschappen moeten bijvoorbeeld gebeuren voordat de supermarkt dicht gaat. Dit is iets wat vooraf gepland moeten worden voordat je hier te laat achter komt en geen boodschappen meer kunt doen. 

Daarnaast heb je natuurlijk ook activiteiten die moeten gebeuren waar niet noodzakelijk een deadline aan vast zit maar alsnog belangrijk zijn om te doen. Schoonmaken is hier een voorbeeld van. Elke dag schoonmaken is natuurlijk wel zo fijn, al is het maar de afwas doen. Toch kan dit als een grote opdracht voelen die je soms toch maar wilt uitstellen. Door iets als schoonmaken goed in te plannen en ook in kleine hoeveelheden te doen kan je er makkelijk voor zorgen dat jou huis een mooie schone plek blijft!  

Komt dit jou bekend voor? Of ben jij bang om tegen deze factoren aan te lopen omdat jij binnenkort begeleid gaat wonen? Nogmaals, geen zorgen. Zorg Zorgt kijkt graag met jou mee hoe jij het beste een structuur aan jou dag/week kan geven. 

Het opzetten en realiseren van een zelfstandige financiële basis
Daar ben je dan eindelijk, in je nieuwe woning. Maar wat kost dat nou eigenlijk allemaal? Wat zijn vaste lasten eigenlijk en wat moet je daarnaast nog meer besteden? En belangrijker misschien nog wel; hoeveel geld heb jij nodig om de maand door te komen? 

Geld beheren en weten waaraan je het moet uitgeven is een algemeen probleem dat vaak voorkomt. Een zelfstandige financiële basis opzetten is dan ook iets wat niet altijd even gemakkelijk is. Maar het is natuurlijk wel een mooi doel! Hoe tof is het om te kunnen zeggen dat je succesvol je eigen financiële zaken regelt? 

Bij je eigen financiën zijn er een paar kleine dingen die belangrijk zijn om rekening mee te houden. Ten eerste je vaste lasten. Vaste lasten zijn de betalingen die elke maand moet gebeuren zoals huur, verzekeringen of je mobiele abonnement bijvoorbeeld. Het is belangrijk om een goed beeld te schetsen hoeveel totale vaste lasten jij per maand hebt om er voor te zorgen dat je die kunt betalen. 

Bij het regelen van je financiën is planning heel belangrijk. Het is belangrijk dat jij weet wanneer jij wat moet betalen maar ook wat er aan geld binnen komt. Zo voorkom je een situatie waarin jij zonder geld komt te zitten op momenten dat je het nodig hebt. Door hier een goed overzicht van te hebben en goed te plannen kun jij zulke situaties voorkomen. 

Wil jij weten waar je nog meer rekening mee moet houden betreft financiële zaken als je zelfstandig gaat wonen? Onze begeleiders van Zorg Zorgt kijken graag met jou mee om je zo goed mogelijk voor te bereiden! 

Het opzetten van een sociaal netwerk 
Als je begeleid gaat wonen kan dat dichtbij je vertrouwde omgeving zijn maar soms ook verder weg. Dat bekend dat je soms in een keer ergens woont waar jij niemand kent. Dit kan er voor zorgen dat er verveling gaat ontstaan in jouw leven of dat jij je zelfs eenzaam kan gaan voelen. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan je sociale leven. 

In het geval dat het voorkomt dat je eenzaam wordt of snel verveelt raakt is het een goed idee om te kijken naar het aanmelden bij een vereniging of het uitoefenen van een hobby. Een vereniging is een mooie plek om een nieuwe hobby of sport aan te leren of die uit te voeren. Daarnaast is het ook een leuke plek om nieuwe mensen te leren kennen. 

Het voordeel van mensen leren kennen in een vereniging: jij hebt gelijk al één ding gemeen! 

Al deze factoren spelen in ieder zijn leven een grote rol. Het kan soms jaren aan tijd kosten om dit allemaal onder de knie te krijgen. Dit kan ook de nodige stress meebrengen op sommige momenten. Wij bij Zorg Zorgt staan voor jou klaar om er voor te zorgen dat zulke factoren geen probleem vormen in jouw leven. Onze begeleiders staan heel het jaar door klaar om samen met jou aan de slag te gaan. Laat begeleid wonen iets positiefs en leuk zijn.