test

Beschermd wonen – Gezond Functioneren

Bij Zorg Zorgt staat veiligheid hoog in onze prioriteitenlijst. Wij streven ernaar dat iedereen veilig kan leven. Bescherming kan je zien op verschillende manieren. Wij bij Zorg Zorgt zien bescherming op 2 manieren: fysieke bescherming en mentale bescherming. Beide zijn ontzettend belangrijk in het leven en zeker als gezond wilt functioneren. Om mensen met psychische problemen te helpen biedt Zorg Zorgt ook beschermd wonen aan. Maar wat houdt beschermd wonen nou precies in? 

Beschermd wonen is een oplossing voor iedereen die niet zelfstandig kan wonen vanwege psychische en/of psychosociale problemen. Als de eerste stap van zelfstandig wonen (ambulant wonen) niet van toepassing is dan kan er via beschermd wonen een kamer aangeboden worden in een instelling of wooninitiatief. Deze persoon zal dan in een stabiele omgeving geplaatst waarbij ze op allerlei gebieden ondersteund worden. Vanuit hier zal er gewerkt worden aan een zinvolle dagbesteding, een goede structuur in het leven en andere dingen waar behoefte naar is. 

Bij beschermd wonen wordt ook gekeken naar dagbesteding en werk. Een zinvolle dagbesteding is uitermate belangrijk als we het hebben over een goede dagelijkse structuur opzetten. Er zijn hier veel verschillende mogelijkheden voor. In sommige instanties worden er direct mogelijkheden aangeboden voor dagbesteding en werk rondom de faciliteiten waar de persoon ook woont. Als voorbeeld: woon je op een zorgboerderij, dan kan er vaak werk gedaan worden rondom de boerderij door de dag heen om bezig te zijn. Echter zijn er niet altijd direct mogelijkheden om werk of dagactiviteiten te verrichten rondom de faciliteiten van de woonomgeving. In deze instanties zullen er dan gekeken moeten worden naar andere opties. 

Op basis van jouw capaciteiten en behoeftes wordt er samen gekeken of de dagbesteding ergens anders gedaan kan worden. Eventueel dat er in de buurt iets zit wat veel interesse op wekt. Wij bij Zorg Zorgt helpen jou dan graag om deze kans te pakken. Ook is het natuurlijk een mogelijkheid dat iemand al werk of dagbestedingen heeft wanneer die beschermd gaat wonen. Ook hier kijken wij graag mee naar hoe wij het beste dit kunnen combineren met onze begeleiding zodat er op de beste manier structuur kan worden aangebracht. 

Het doel waar naartoe wordt gestreefd is gezond functioneren. In onze perceptie omvat gezond functioneren: zelfzorg, omgang met tijd & geld en hulp vragen wanneer het nodig is. Dit geldt voor zowel lichamelijk functioneren als psychisch functioneren. 

Wanneer iemand met psychische problemen beschermd wil gaan wonen is dit het algemene doel wat wij voor ons ogen nemen. Daarnaast heeft elke persoon zijn individuele doelen waaraan gewerkt moet worden. Zorg Zorgt behandeld elke persoon uiteraard als een individueel en zal daarom ook elke persoon op een unieke manier helpen om een zo goed mogelijk resultaat te behalen.   

In sommige situaties hebben mensen met fysieke handicaps ook problemen waar ze tegenaan lopen in hun leven waar ze hulp mee nodig hebben. Zij worden ook geholpen met een goede structuur aan te brengen om een gezonde basis te zetten in hun leven. Dit werkt natuurlijk wel op een andere manier en zijn er andere obstakels die overwonnen moeten worden. Hierbij wordt er niet gekeken naar ‘beschermd wonen’ maar naar hoe de leefomstandigheden verbeterd kunnen worden op bepaalde gebieden. 

Wanneer het voor iemand niet veilig of mogelijk is om zelfstandig te wonen is dat niet fijn. Echter betekent dit niet dat er geen hulp beschikbaar is voor deze persoon. Bij Zorg Zorgt bieden wij graag deze hulp aan op een manier dat iedereen er beter uit komt. Op een manier dat jij je leven kunt voortzetten met een mooie toekomst in zicht.