Zelfstandig wonen (of ambulant wonen) is wonen onder begeleiding. Hierbij krijgen mensen de mogelijkheid om toch op zichzelf te gaan wonen onder begeleiding van Zorg Zorgt. Dit geeft bepaalde mensen een kans die ze normaal misschien niet zouden krijgen. Maar waarom is het nou zo belangrijk om zelfstandig te gaan wonen? Wat voor meerwaarde heeft dat voor jou of voor de mensen om jou heen?
Persoonlijke ontwikkeling speelt hierbij een belangrijke rol. Als je eenmaal op jezelf gaat wonen is dat een stap dichterbij volwassen worden. Dit kan je aan iedereen vragen en iedereen zal hiermee instemmen. Bij het zelfstandig wonen begin je aan een enorm avontuur. Maar dit avontuur draagt ook enorm bij aan je persoonlijke ontwikkeling. Maar op welke manieren draagt dit nou precies bij aan je persoonlijke ontwikkeling?
Om te beginnen speelt verantwoordelijkheid een belangrijke rol. Als jij jouw eigen ruimte moet onderhouden, jouw eigen tijd (voor een groot gedeelte) moet structureren/indelen, zelf boodschappen moet doen en moet koken begint verantwoordelijkheid een rol te spelen. Wanneer iemand nog bij zijn ouders woont vallen veel van deze verantwoordelijkheden weg omdat de ouders deze op zich nemen. Zodra jij zelfstandig gaat wonen komen er veel verantwoordelijkheden op jouw bord waarvan jij misschien niet eens wist dat die er waren.
Een generaliserend statement is dat meestal deze verantwoordelijkheden wel makkelijker op te pakken zijn wanneer het gaat over het onderhouden van jouw eigen spullen. Zodra iemand zelfstandig gaat wonen begint deze persoon spullen te kopen/verzamelen die eigendom van die persoon worden.
Zodra jij begint te werken voor jouw eigen spullen wil jij er meestal ook voor zorgen dat deze spullen in een goede staat blijven. Jij wilt bijvoorbeeld niet dat er een vlek komt op jouw nieuwe bank waar jij zo hard voor gewerkt hebt.
Wat voor veel mensen een lastige opgave blijft is schoonmaken. Begeleid wonen of niet, dit is een universeel probleem waar veel mensen tegenaan lopen. Dit is ook een verantwoordelijkheid die vaak minder snel op zichzelf genomen wordt als jij niet je eigen woonplek hebt.
Er is een gezegde die gaat als volgt: ‘Een schoon huis zorgt voor een schoon hoofd.’ Hiermee wordt bedoeld dat als jij in een omgeving leeft en werkt die schoon en georganiseerd is, jij mentaal ook schoon en georganiseerd bent. Als jij constant in een omgeving zit die een rommel is dan ga jij onbewust mentaal ook rommelig worden.
Doordat alles binnen jouw eigen muren van jou is kan jij niemand anders de schuld geven van de rommel. Hierdoor zal jij snel de verantwoordelijkheid moeten gaan pakken en gaan opruimen want niemand anders zal dat gaan doen voor jou. Hoogstwaarschijnlijk zal het een aantal keer gebeuren dat het een rotzooi wordt en dat jij het moet gaan opruimen. Maar op een gegeven moment zal er persoonlijke groei ontstaan die ervoor zorgt dat jij minder rommel maakt. Doordat jij uit jezelf minder rommel maakt hoef jij ook minder op te ruimen. Jij bent verantwoordelijk voor jouw eigen ruimte en tijd. En dus besluit jij dat je minder tijd wilt spenderen aan het opruimen van rommel in jouw eigen ruimte.
Dit is één voorbeeld van persoonlijke groei en zelf verantwoordelijkheid pakken die vaak voorkomt. Een ander voorbeeld van nieuwe verantwoordelijkheden is regie. De officiële definitie van regie is: ‘de leiding, het beheer, de controle over een operatie of project. Het vermogen om iets te sturen, belangrijke beslissingen te nemen en taken te delegeren.’ In dit geval is de ‘operatie of project’ het zelfstandig wonen.
Zelfstandig wonen gaat ook over een eigen regie creëren. Wat wij hiermee bedoelen is dat je een omgeving creëert waarin jij je veilig en rustig voelt en waar jij altijd jezelf in kan terugtrekken. Maar bij regie hoort ook tijdsindeling. Het is aan jou om te beslissen wanneer jij alleen wilt zijn en wanneer jij visite wilt hebben. Nadat jij klaar bent met werken bijvoorbeeld, is het aan jou om te beslissen of jij een rustige avond alleen voor de TV wilt hebben of dat jij graag met andere mensen activiteiten wilt ondernemen. Hier heeft iedereen zijn eigen voorkeuren in.
Een voorbeeld: Het kan voorkomen dat bij het net zelfstandig wonen iemand heel graag veel met huisgenoten of vrienden wilt gaan afspreken. Deze persoon plant heel de week vol met afspraken en activiteiten. Op het einde van deze week beseft deze persoon toch dat hij/zij geen moment voor zichzelf/haarzelf heeft gehad en is deze persoon moe. Er is geen tijd geweest voor deze persoon zelf en om te rusten. De week erna besluit deze persoon toch wat meer avonden voor zichzelf in te plannen om te relaxen voor de TV of met een boek.
In dit voorbeeld komt nogmaals de persoon zichzelf tegen. Net zoals het schoonmaak verhaal, is er sprake van persoonlijke groei omdat de persoon leert van zijn eigen keuzes. Door zelfstandig te wonen leer jij om je eigen regie op te pakken en met tijd om te gaan.
Als laatste geeft zelfstandig wonen een bepaalde status. Dit is niet persé een status die iemand nodig heeft maar wel een die toch wel heel tof is om te hebben. Hoe stoer is het om tegen mensen te kunnen zeggen dat jij zelfstandig woont? Dat jij zelfstandig jouw eigen boodschappen doet, jouw eigen huis schoonmaakt, jouw eigen tijd indeelt?
Uiteindelijk is het belangrijkste doel dat jij zelfstandig kan leven en hier ook trots op kan zijn. Zorg Zorgt kijkt graag samen met jou mee hoe wij dit kunnen verwerkelijken.
Het is hierbij belangrijk dat (met de juiste begeleiding) er een structuur wordt opgezet. Samen met onze begeleiders kunnen we de problemen tackelen waar jij tegenaan loopt of bang bent tegenaan te gaat lopen. Zelfstandig wonen is een grote stap en kan een grote opgave zijn. Maar wij van Zorg Zorgt zijn hier om jouw leven gemakkelijker te maken en jou hierbij te helpen.